Shekulli nē mes tē vitit 1750 deri 1850 ishin vite tē njē diver,iteti ortografik tē mre,kullueshēm nē Shqipēri.

Shekulli nē mes tē vitit 1750 deri 1850 ishin vite tē njē diver,iteti ortografik tē mre,kullueshēm nē Shqipēri. Nē kētē periudhē, gjuha shqipe po shkruh,ej nē gati dhjetē alfabete, njē rekord ky pēr atē kohē dhe gjuh,ēt evropiane.Dhe kēto alfabete ka vendosur qē ti studiojē e ti sjellē nē njē libēr studiu,esi i shqipes, Robert Elsie. Edhe njē libēr tjetēr qē sapo botova, mbi alfabetet e shqipes. Rreth viteve 1750-1850 gjuha shqipe u shkrua nē jo mē pak se dhjetē alfabete tē ndryshme.Sigurisht njē rekord pēr njē gjuh,ē evropiane! Ja i keni kētu, ka shkruar Elsie derisa ka prezant,uar librin 117 faqēsh Albanian Alphabets Borrowed and Invented,Libri prezanton kētē laram,ani gjuhēsore, nga dokumentet mē tē hershme deri te fillim,i i shekullit 20tē. Adaptimet kanē ndodhur nga alf,abetet latine, greke, arabe dhe alfabeti cirilik, dhe çka ēshtē mē e rēndēsishme, edhe krijimi i njē sistemi lokal i tē shkruarit.Disa prej alfab,eteve sot janē harruar madje edhe nga vetē shqiptarēt. Sipas librit, alfabetet nē fjalē janē alfabeti i Gregorit nē Durrēs, alfabeti i Dhaskal Todhrit, i Jan Vellarēs, i Naum Veqilharxhit, dhe mē pas alfab,etet mē tē vogla si ai i Papa Totasit, Vezo Bey dhe Konstantinit tē Beratit.