Deri kur kështu ?

Një ditë djali më pyeti babi si do të bëhet bashkimi i trojeve shqiptare ?
Dhe unë i spjegova që bashkimi do të bëhet duke i bashkuar gjithë trojet shqiptare duke u bë bashk në një shtet.
Tha babi e pse kur ti ke pas shumë mysafir që kanë folur për bashkim dhe pse ata në mes veti janë ofendu pse kur një natë kur ti kishe ftuar në radio ata mes veti ishin duke folur me zë të lart që kanë munguar vetëm armët me ja filluar luftës, babi une e di që luftë bëhet vetëm me shkaun e jo mes veti siq bëhet tash, më tha babi amaneti i deshmorëve nuk është ky ata kur kan qenë në luftë kanë qenë gjithë bashkë e jo të perqam.Tash si duhet me ju spjegu fëmive tanë bashkimin e trojeve a thua do të ketë bashkim të vërtet apo me duket se fal fb dhe aty afër me ndonjë gotë raki duke i bo qef vetit dhe e bëjmë bashkimin e trojeve tona pse te jetë viktimë vetë populli kur na në mes veti kemi formuar mjaftë fraksione në mes veti duke thënë se na bëjmë bashkim kur mes veti janë perqa ata që na bashkojnë, mos vallë kjo qe bëhet është vetëm që të bëjmë qef vetit dhe të keqëpërdorim djersën e punëtorit, deri kur keshtu do të keqpërdoret gjaku i atyre që kanë dhën jetën e tyre më të shtrenjët mos vallë ky ka qenë amaneti i dëshmorve mos vallë dhe ata kan qenë kështu të perqam më shumë fraksione por besojë me plotë besim që jo por të ishin gjallë dëshmoret do të kishin mbetë të habitur ku ende paska në tok tradhëtarë që bëjnë lojëra me djerësen e punëtorit dhe mbushin xhepat e tyre,stop duhet të ju themi matrapazave stop duhet të ju themi atyre që bëjnë lojëra me gjakun e dëshmorëve duke i mashtruar shqiptarët.
O vëllëzer shqiptar mos bini viktimë të ketyre gjërave të paverteta duhet një herë ta bashkojmë shtëpinë tonë dhe më pas të bashkojmë tokat shqiptare bashkim me fraksione dhe përqarje nuk bëhet,kujt duhet t’i besoj tash i mjeri populli
Lavdi dëshmorëve të kombit ata që dhanë jetën e tyre të shtrenjët,këta janë të vërtetët e bashkimit të trojeve tona shqiptare e jo këta trima të fb që me një gotë raki i bëjn qef vetit ka plotë kështu por eshte vetëm mjerim për ne.