Si të njohësh shenjat e infarktit?

Neurologu thotë se nëse do të mundet të kapë brenda tre orësh rastin e nj personi që goditet nga infarkti, është komplet e mundur që të gjitha efektet e infarktit të mënjanohen. E gjitha varet nga njerëzit, të cilët janë në gjendje të kuptojnë, diagnostikojnë dhe ta çojnë pacientin në spital brenda 3 orësh.

Si të njohësh shenjat e infarktit?

Ndonjëherë simptomat e infarktit janë të vështira për t’u kuptuar. Për fat të keq, mungesa e informacionit mund të çojë në komplikacione shumë serioze. Personi që pëson infarkt mund të vuaje nga dëmtimi i rëndë i trurit.

Kushdo që është pranë një njeriu që po përjeton infarkt mund ta kuptojë këtë duke i bërë 3 kërkesa të thjeshta:

* Kërkoji personit të qeshë,

* Kërkoji personit te flasë dhe të thotë një shprehje të thjeshtë (rrjedhshëm, psh: sot është një ditë me diell),

* Kërkoji personit të ngre të dyja krahët lart.

Nëse personi e ka vështire të bëjë QOFTË EDHE NJË nga këto 3 veprime, thirrni menjëherë ambulancën.

Një shenjë tjetër e infarktit mund të kuptohet duke i kërkuar personit të nxjerrë gjuhën jashtë. Nëse gjuha shkon sa në një anë në tjetrën, tregon se personi po kalon infarkt.

Një kardiolog thotë se nëse çdokush që merr këtë email ia dërgon edhe 10 njerëzve të tjerë, mund të jesh i sigurt se të paktën një jetë do të shpëtohet.

Unë e bëra timen, po ti?